100 години фудбал во Прилеп

ТРИ ГОЛА МУ ДАДЕ НА БЕЛГРАДСКИ ПАРТИЗАН, 15 ГОДИНИ ОДИГРА ВО ПОБЕДА!

Деновиве низ Прилеп може да го сретнеме Ристо Глигороски. Највозрасните фудбалски љубители го познаваат како врвен голгетер од седумдесеттите и осумдесеттите години на минатиот век. Охриѓанец, а најмногу одигра за Победа – вкупно 15 години, додека 2 години помина во скопски Вардар. Кога беше во Вардар, натпревар на кариерата му е против повеќекратниот југословенски шампион Партизан од Белград. Есента 1979 година му даде три гола за триумф од 5:0, во кој придонесе со два гола и Сандре Маневски.

Во Победа има многу натпревари со негови голови, меѓу 1970 и 1978 и меѓу 1980 и 1987. Може да се спомне од пролетта 1976 година со крушевачкиот Напредак. Тогаш, во победата од 5:1, покрај двата гола на Живко Ѓорѓиоски, Глигороски додаде уште три.

Од категоријата

СИЛЕН ФУДБАЛСКИ ТУРНИР ЗА ИЛИНДЕН

Зоран Иге

ТУРНИР ВО МАЛ ФУДБАЛ НА ГРАДСКИОТ СТАДИОН!

Зоран Иге

НА ДЕРБИ КОГА ГОСТУВА БЕЛАСИЦА, СТАДИОНОТ Е ПОЛН ВО ПРИЛЕП

Зоран Иге

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ДА Повеќе