100 години фудбал во Прилеп

ЧЕТА ВОЈНИЦИ, НАВИВАЧИ НА ПОБЕДА!

Беше недела, 8 ноември 1987 година. На стадионот „Гоце Делчев“ претстоеше натпревар од 13. коло на Втората фудбалска лига – Исток, Победа – Црвена звезда Гњилане. Бидејќи Победа се бореше за првото место и влез во Првата југословенска лига, цел град се готвеше да оди на стадионот. Неизвесни бевме само една група, војници-резервисти. Седум дена бевме во селото Ореовец и прашање дали воената вежба ќе заврши навреме, за да бидеме во стадионот пред попладневниот старт на натпреварот.

– Друже командире, поподне је утакмица, можемо ли брже завршити вежбу? – често го прашувавме главниот офицер.

– Јој ви прилепчани, јели сте полудели. Шта је  с вама, каква утакмица?

– Најважнија од свих до сада.

Офицерот виде-не виде забрза со вежбата и нареди возилата, камионите бргу да се наполнат со војници и сите да се превезат до стадионот. Секоја минута беше важна. Точно пред почетокот, камионите стигнаа пред малата трибина.

– Еееј, каде вака? Што е ова, цела чета? Ами карти?

– Какви карти, пријателе, гледате дека не сме ни преслечени, со ранци… Одвај стигнавме довде.

– Ајде влегувајте, белки ќе донесете среќа – се смилува човекот на влезот.

Меѓу околу 12 илјади гледачи се смести четата војници-резервисти, сведоци на победата на Победа од 3:0, со головите на Влатко Досев 2 и Васко Гунев. Екипата Победа настапи со: М. Јонуз, З. Костов, Радевиќ, Досев (Т. Наумоски), В. Димоски, Ф. Јонуз, С. Најдоски (Богоевиќ), М. Тодороски, Гунев, Тркалинов, М. Конески, а тренер беше Кирил Анески. 

Од категоријата

СИТЕ ПАРИ ОД ТУТУНОТ ВО ОБЛОЖУВАЊЕ!

Зоран Иге

ПРИЛЕПСКИ НАВИВАЧИ НА ПЛЕТВАР

Зоран Иге

БЕСПЛАТНА ТРИБИНА ВО ПРИЛЕП

Зоран Иге

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ДА Повеќе