100 години фудбал во Прилеп

ФУДБАЛ ВО ГОЛЕМА ПРАШИНА

Некаде во седумдесеттите години од 20 век толку се намножија фудбалските екипи од Општина Прилеп, што се јави потребата од повеќе фудбалски игралишта. Речиси секое поголемо претпријатие и секое поголемо место основа фудблски клуб. Така екипи од Прилеп и околината имаше во Втората југословенска лига (Победа), во Републичката лига (11 Октомври), во Пелагонискиот или Југозападниот регион (ЗИК Прилеп и др.), а многу екипи учествуваа во неколкуте групи од А и Б лигите на ОФС Прилеп.

Проблемот со игралишта особено беше во градот. Така, освен тревнатиот терен од Спортскиот центар кај базенот, во функција беше и земјениот веднаш до него, на местото каде сега е салата „Маркови Кули“ со придружните објекти. На тоа игралиште имаше за викенд од утро до мрак натпревари од најнизок ранг, како и од младинските категории. Кога се играше на тој терен од земја, се креваше таква голема прашина што од денешен аспект не може да се замисли, камоли да се прифати. Особено прашина имаше таму каде е топката, таму каде е собрана поголема група играчи да се борат за неа. Од прашината ниту се гледаше топката ниту играчите. Условите беа никакви, но преголема беше тогаш желбата за фудбал и никој не бараше некакви стандарди, посебни услови. Така се играше од средината на седумдесеттите до средината на осумдесеттите години на 20 век, кога на истото место се изградија две асфалтни игралишта – за мал фудбал и за кошарка.

Од тие времиња во спомен се екипите на  Пелагонија турист, Црн бор, Зеленик, Мермерен комбинат и други.

Од категоријата

ПЕШКИ 30 КИЛОМЕТРИ ЗА ТОЈ ФУДБАЛ!

Зоран Иге

ПРЕД ДА КАЖЕ ЗБОГУМ – ОДБРАНИ ЧЕТИРИ ПЕНАЛИ!

Зоран Иге

ИЛЈАДА ПРИЛЕПЧАНИ ВО ВЕЛЕС!

Зоран Иге

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ДА Повеќе