100 години фудбал во Прилеп

ЦЕЛИОТ КЛУБ ПОБЕДА КАЈ ЕВРОПСКИОТ ШАМПИОН!

На 30 септември 1987 година, на Градскиот стадион во Скопје се одигра реванш-мечот од 1. коло од Купот на европските фудбалски шампиони, Вардар (Југославија) – Порто (Португалија) 0:3. Тогаш Порто гостуваше како актуелен европски шампион. Беше можност да се гледа и да се учи. Како што се вели „ако учиш – учи од најдобриот, ако гледаш -гледај го најдобриот.“ Затоа меѓу гледачите беше раководството, тренерите и сите фудбалери на прилепска Победа, екипа која таа есен се издигна до врвот од табелата на Втората југословенска лига. Според шефот на Стручниот штаб Кирил Анески – Тумано, португалскиот тим одржа час-лекција по модерен фудбал:

– Кога се вративме во Прилеп, сите играчи беа единствени во оценката дека видоа што значи професионализам, што значи фудбалско знаење и надмудрување. Едноставно, заклучивме – кога ги гледаш на теренот мајсторите Маѓер, Барош, Магељеш, мислиш дека фудбалот е наједноставната игра на светот – рече Анески.

Победа таа есен како да беше Порто за сите ривали во лигата.

Од категоријата

ТРИЕСЕТ МИНУТИ ВО ТРЕТА ЛИГА, ШЕЕСЕТ ВО ВТОРА!

Зоран Иге

ОДБОР ЗА СПАС НА ПОБЕДА!

Зоран Иге

АНГЛИСКА ПУБЛИКА!

Зоран Иге

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ДА Повеќе