100 години фудбал во Прилеп

ПОБЕДА ВО ДОЛГОВИ ПОВЕЌЕ ОД 10 ГОДИНИ!

Повозрасните ги влече носталгија кон минатото, кон времето од социјализмот, систем кој често се смета за идеален, но не е баш така. За тоа зборуваат настаните од тоа време. Кон крајот на јуни 1976 година, Фудбалскиот клуб Победа одржа Редовно годишно собрание. На него се изнесени интересни бројки.

Имено, за последните 12 години (1964-1976) клубот променил 13 тренери на местото шеф на Стручниот штаб, а 60 фудбалери дошле и заминале. Клубот потрошил над 400 милиони стари динари, а моменталното салдо – минус 50 милиони стари динари. Минусот се сметал како последица на тоа што клубот бил во долгови повеќе од 10 години. За последните две години констатирано е дека Победа трошела точно онолку колку што имала.

Во врска со играчкиот кадар, спомнаѕта е потребата од подигнување на повисоко ниво на Младинската школа, откаде најистакнатите ги пополнуваат празнините во првиот тим. А празнини се појавуваат затоа што дел играчи најавуваат заминување во војска (ЈНА), а некои преселба во други клубови. Во однос на пласманот, вербата е во место повисоко од 13., (меѓу 18 тима), кое е освоено во претходното првенство на Втората југословенска лига – Исток

Собранието избра пленум од 25 и Управен одбор од 11 члена, предводен од претседателот Димо Оровчанец.

 

Од категоријата

БЛАГОЈ МИТЕВ ОД СТРУМИЦА: ДА ИМА ДОБАР ФУДБАЛ ЗА ДА БИДЕ ЗАДОВОЛНА ПУБЛИКАТА ВО ПРИЛЕП!

Зоран Иге

ЦЕЛИОТ КЛУБ ПОБЕДА КАЈ ЕВРОПСКИОТ ШАМПИОН!

Зоран Иге

НАВИВАЧИТЕ СО БАРАЊЕ ДА СЕ СМЕНИ ИМЕТО НА КЛУБОТ!

Зоран Иге

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ДА Повеќе