100 години фудбал во Прилеп

ЖОНГЛИРАЊЕ ВО ПРИЛЕП: ДА НЕ ПАДНЕ ТОПКАТА НА ТРЕВА 35 КРУГА!

Секое фудбалско дерби во Прилеп е посебно доживување, спектакл. Во седумдесеттите години од 20 век такво дерби е Победа – Вардар. Покрај фудбалски дуел, имаше и придружни настани. На 13 септември 1970 година, на полувремето своја изведба пред 15 илјади гледачи имаше жонглерот Душко Стојановски, студент од Скопје. Успеа да жонглира со пластична топка, што е многу потешко отколку со кожена. Со нозе можеше со часови да ја префрлува на глава, да ја спушта на врат и на рамо, да ја носи на челото. Така дури 35 круга околу игралиштето, што е близу 15 километри. Специјалност му беше одење со топката, при тоа да не му падне на земја. Можеше и да трча со неа.

Стојановски дел од овие вештини прикажа на теренот од Градскиот стадион Гоце Делчев“во Прилеп.

Од категоријата

ОТКАКО ВО ШТИП ДАДОА 4 ГОЛА, ВО ПРИЛЕП ПРИМИЈА 11

Зоран Иге

НАЈГОЛЕМИОТ ПРИЛЕПСКИ ТАЛЕНТ ОДБИ ДА БИДЕ РОБОТ!

Зоран Иге

СПОМЕНИ ОД МИЛАН ТОДОРОСКИ: ЅИРКАЊЕ ПРЕД СТАДИОНОТ И ТРЕСЕЊЕ ПРЕД НАТПРЕВАР!

Зоран Иге

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ДА Повеќе