70 години ракомет во Прилеп

РАКОМЕТ НА ПОРОЕН ДОЖД!

Ракометот некогаш се играше на отворено. Според хроничарот на овој спорт, новинарот Миле Талески, во 40-те и 50-те години од 20 век голем ракомет има на фудбалскиот терен од Градскиот стадион „Гоце Делчев“, а малиот почнува кај Участокот. По година – две преместувањето е кај Откупот на Т. Комбинат, каде се игра во ѓубре и прашина. Набргу е избрана нова локација зад денешната Универзална сала. Потоа се менуваат уште три места: Полигонот зад старата Библиотека, зад Гимназијата и кај Вишата економска школа,

– При пороен дожд, мечот прекинуваше и по расчистувањето продолжуваше на минимални услови, да скока топката. Наврнатите играчи правеа акции преку вирови, голманите се фрлаа во вода. Претежно времето беше убаво, но помнам и такви мечеви, при дожд – вели Талески.

Проблемите со дождот престанаа со отворањето на Универзалната сала во 1976 година.

Од категоријата

ВО ПРИЛЕП ДОЈДЕ НАЈДОБРАТА СВЕТСКА РАКОМЕТАРКА!

Зоран Иге

ЗА НАВИВАЧИТЕ ЕМ БЕСПЛАТЕН ВЛЕЗ, ЕМ БОНБОНИ!

Зоран Иге

ПРВО ПРВЕНСТВОТО ПОЧНА, ПА КЛУБОТ СЕ ФОРМИРА!

Зоран Иге

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ДА Повеќе