100 години фудбал во Прилеп

КАРИКАТУРИ СО ФУДБАЛЕРИТЕ НА ПОБЕДА!

Некогаш имаше многу шеги, анегдоти, хуморески, па и карикатури поврзани со фудбалот, со Победа. Автори на карикатурите беа врвните мајстори на овој вид уметност, Јово Ношпал и Живко Козар.

Тешко е да се каже која од карикатурите беше најинтересна, најсмешна, најдобра. Можеби најреална слика за времето од шеесеттите години на 20 век претставува карикатурата на Живко Козар со наслов „Знаменитости на Прилеп“, на која е група ученици од друг град на екскурзија во Прилеп, а учителката им објаснува: „Ете – ги видовте Марковите Кули, Могилата на непобедените, Саат-кулата…, а оние луѓе се фудбалерите на Победа!“

Подолу се уште неколку карикатури од двајцата автори.

Од категоријата

СПАСЕ НАЈДОСКИ: СПОМЕНИ ЗА ПОБЕДА, МИХАЈЛОВИЌ, ШУКЕР…

Зоран Иге

ПРЕД ДА КАЖЕ ЗБОГУМ – ОДБРАНИ ЧЕТИРИ ПЕНАЛИ!

Зоран Иге

(видео) ТОНИ МИЦЕВСКИ: ПАМЕТАМ КОГА 2000 ГЛЕДАЧИ МЕ ПОЗДРАВИЈА НА ТРЕНИНГ ВО ПРИЛЕП!

Зоран Иге

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ДА Повеќе