100 години фудбал во Прилеп

АНГЛИСКА ПУБЛИКА!

Сега на безброј ТВ-канали и дење и ноќе во изобилство има врвен фудбал од странските првенства. Пред три-четири децении не беше така. Тогаш со нетрпение се чекаше понеделникот и емисијата ,„Телеспорт“ на ТВ Скопје во која беа случувањата од претходниот викенд. Беа прикажувани извештаи од домашната и меѓународната фудбалска сцена. Особено се уживаше во головите од англиската лига, затоа што беа проследувани со еуфорија од трибините.

Понеделникот на 8 април 1985 година вечерта во Студентскиот дом ,„Стив Наумов“ во Скопје клубот е преполн со студенти кои се во очекување на содржините од емисијата. Се прикажува акција, гол и – згрмува публиката. Еден од студентите, Србин воодушевено коментира

 – Јој, што ти је енглеско првенство!

– Какво енглеско, ова е Победа – Тетекс, го поправа друг.

И навистина, тоа беше извештај од Прилеп, од дербито на Републичката лига, што го доби Победа со 2:1, со головите на Владо Тортевски и Ристо Глигороски, а голот за тетовчаните го даде Мирослав Јаковљевиќ. Новинарите проценија 15 илјади гледачи.

Од категоријата

ВО ПРИЛЕП ДОВЕДЕН ГОЛМАН ОТКАКО ПРИМИ СЕДУМ ГОЛА!

Зоран Иге

ДРАГАН ЏАЈИЌ ВО ПРИЛЕП!

Зоран Иге

СВЕШТЕНИЦИ НА ТРЕНИНГОТ НА ПОБЕДА!

Зоран Иге

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ДА Повеќе