Шах

СТРАНЦИ ВО БИТКАТА ЗА МАКЕДОНСКИ ШАМПИОН!

Во Охрид почна Државното екипно шаховско првенство на Македонија. Учесници се: Алкалоид, Гамбит и Шкупи (Скопје), Прилеп и Пелагон (Прилеп), Анпасан (Шипковица), Гостивар и Куманово. Интересно е што сите екипи имаат засилувања од странство, и тоа на најважните позиции. Така, прва табла на Алкалоид е ВМ Нодирбек Јакубоев од Узбекистан (рејтинг 2630), за Гамбит игра ВМ Милош Перуновиќ од Србија (2540), за Шкупи е ВМ Суат Аталик од Србија (2417), за Прилеп ВМ Бобан Богосављевиѓ од Србија (2494), за Пелагон е ВМ Далибор Стојановиќ од Босна и Херцеговина (2454), Анпасан е со ИМ Илир Сеитај од Албанија (2348), за Гостивар е ВМ Никола Ѓукиќ од Црна Гора (2517), за Куманово Ндерим Сарачи од Косово (2466).

РЕЗУЛТАТИ 1. РУНДА: Прилеп – Шкупи 4:2, Гостивар – Пелагон 4:2, Алкалоид – Гамбит 4,5:1,5, Анпасан – Куманово 1:5, За Прилеп партии добија ИМ Дејан Стојановски, ИМ Тони Кироски, Кире Николоски, а ремизираа ВМ Мирослав Миљковиќ од Србија и Васко Дамески. За Пелагон ремизираа ВМ Далибор Стојановиќ од Б и Х, ВМ Никола Седлак од Србија, Горан Готовуша и Дејан Ѓорѓиески.

ДЕНЕСКА ОД 16 Ч.: Шкупи – Пелагон, Гамбит – Гостивар, Куманово – Алкалоид, Прилеп – Анпасан.

 

Од категоријата

ВЕЛЕСКИ СО ВИСОК ПЛАСМАН ВО БЕЛГРАД!

Зоран Иге

ПРВОТО МЕСТО ИМ ПРИЛЕГА НА ПРИЛЕПЧАНИТЕ

Зоран Иге

ПРИЛЕП СО ДВА ПРВОЛИГАША

Зоран Иге

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ДА Повеќе